Na Mariánsku horu dnes prišlo 65.000 veriacich

02.07.2009 Levoča

Levoča 2. júla (TASR) - Levočská púť vyvrcholí počas víkendu 4. a 5. júla, ale tisíce veriacich prichádzajú na Mariánsku horu po celý tento týždeň.
V dnešný sviatok Navštívenia Panny Márie, s ktorým sa púť spája, prišlo na toto posvätné miesto 65.000 veriacich. Pre TASR to uviedol správca farnosti František Dlugoš. Pripomenul, že tohtoročnú Levočskú púť rámcuje Rok kňazov a 25. výročie vyhlásenia chrámu na Mariánskej hore za baziliku minor.
V sobotu 4. júla sa program začne dopoludnia o 9. hodine Fatimskou sobotou. Popoludní o 14.30 hodine bude hudobno-slovné náboženské pásmo o sv. Cyrilovi a Metodovi a o 17. hodine otváracia odpustová sv. omša.
Púť vyvrcholí v nedeľu 5. júla slávnostnou odpustovou sv. omšou, ktorú bude celebrovať košický arcibiskup, metropolita Alojz Tkáč. Vzácnym hosťom bude kardinál Philippe Xavier Barbarin, lyonský arcibiskup.
Predovšetkým starší veriaci, ktorí sa chystajú na Mariánsku horu, mali by pamätať na dostatočný prísun tekutín. Rovnako to platí pre peších pútnikov. Najdlhšiu trasu absolvujú účastníci tradičnej mládežníckej púte Muráň - Levoča, ktorí sú na ceste od pondelka 29. júna.
V súvislosti s púťou bude 4. a 5. júla osobitný režim - čiastočná uzávierka štátnej cesty I/18. Tranzitná doprava bude odklonená na križovatke pri Spišskom Štvrtku a z opačnej strany v Klčove.
 

Vyberte región